Obrigado! Noen bilder fra sommeren 2002 1 2 3 4 5 6 7
Sintra
- fantasiland
"Kom til Portugal som en fremmed
- forlat Portugal som en venn".
Gammel Portugisisk ordtak

Foto: Kristin Søvik© Rossiostasjonen ser gammel ut fra utsiden, men viser seg moderne, ryddig og effektiv inni. Og stadig drev man å bygde ut.
Sintra ligger ca 40 min med toget øst og nordover fra Liaboa.
Foto: Kristin Søvik© Det første som møter deg når du går av toget på endestasjonen er eventyrslottet som ligger oppe i høyden. Her er det også litt restaurering på gang, men ikke noe får deg fra å tenke på Tingeling og Disney.

Men det er altså den tidligere portugisiske kongens sommerslott vi ser på: Palacio Real da Pena, grunnlagt av Dom Fernando II (1816-1885)

Foto: Kristin Søvik©

På tur inn i borggården. Kun utendørsfotografering var tillatt, men det får holde for å vise kulturkollisjonen.

En av de arkitektene som har satt mange spor her er tyskeren Wilhelm Ludwig, Baron von Eschwege. Født i Renania i provinsen Hessel-Kassel i 1777. Han jobbet i det portugisiske armeen, flyttet til Brasil og drev med gruvedrift og geologi. Kong Dom Fernando fikk lest noen av hans litterære verk og satt ham i arbeid med rekonstruksjonen av Pena slottet. En jobb hvor han fikk tilnærmet carte blance til å gjøre hva han ville.

Og det gjorde han.

Foto: Kristin Søvik© De magne ulike påbygginger er foretatt til forskjellige tider, av forskjellige arkitekter og i forskjellig stiler. Dermed er slottet blitt som det er blitt, en utrolig fascinerende samling av stilarter dynget på hverandre.

Kong Dom Fernado II er den som har gjort mest for å rekonstruere og bygge opp slottet slik det er i dag. Det er også han som har samlet sammen mye av det inventaret som kan ses inne. Men som vi ikke fikk ta bilde av.

Foto: Kristin Søvik© Allerede i inngangen ser den den første store kollisjonen: To helt forskjellige stiler preger disse to buene.

Korriger meg hvis jeg tar feil, mens jeg tror den til venstre er gotisk og mens den til venstre er maurisk.
Porten er til venstre er Porta Ferra, jernporten.

Foto: Kristin Søvik© Dette er ikke et utsnitt av Sherwood-skogen, men utsiktsbilde fra slottet. I det fjerne ser vi en statue av en soldat, laget i bronse. Det fysiske og metafysiske (!) vaktholdet på slottet.
Kanskje laget av Ernesto Rusconi i 1844. Statuen skulle egentlig stått inne i slottet, men ble flytte ut for å gi litt mer plass inne og gi muligheter til å spinne mer rundt smyten rundt slottet.

Og den myten er levende den dag i dag.......

- The Warrior in the woods