Opplevde reisemål i Norge                 
To my home page

Hvorfor reise i Norge? Ja hvorfor ikke.

Her er noen opplevde reisemål i Norge. I jobbsammenheng og ellers.. Ser like godt 30 år tilbake.

Vi er nå i en tid hvor de oppfordres til å feriere i vårt eget land. Et langt land med mange utfordrende steder å besøke. Ikke overdrevent varmt eller fyllt av store byer med mange mennesker. Men natur. Mye natur som man godt kan settes av noen uker av året til å utforske.
E-mail me  


Jeg har vært så heldig at jobben min har ført meg rundt i dette langstrakte landet. Og en arbeidsgiver, offentlig sådann,  som har sett at det ikke bare bør legges samlinger i det sentrale østlandsområdet. Men bruke muligheten til å sende folk rundt for å se hvordan landet vi skal tjene ser ut.

Den første samlingen utenfor Oslo som jeg ble invitert til, var på Fefor og Golå og Peer Gynt hotellene. På samme plassen hvor man avholder Peer Gynt stevnet hvert år. Med utsikt til Jotunheimen og Rondane. Bildene har lagret seg i min hukommelse.

Et perfekt sted å lære om endringer som IT-løsningener kan føre med seg.

Opplevelsene fra samlinger i Sandefjord og Drammen gir liksom ikke den samme naturopplevelsen. Litt bedre med Bø, Ål og Hankø.

For ikke å snakke om Saltstraumen med samling like ved en av verdens sterkeste tidevannsstrømmer. Men alt dette var før digitale kameraer og mobiltelefoner var kommet på moten.


Et nytt prosjekt brakte oss til Hasselvika i utløpet av Trondheimsfjorden. Til en nedlagt militærforlegning. Dagen før dette bildet ble tatt var det snøkaos, så våknet vi til stillhet i snø. Omskiftende vær er vårt Norge kjent for.
Og prosjektet fikk en flying start og lever ennå.

Neste samling i samme prosjekt var på Hunderfossen og et av etterbruksområdene etter OL på Lillehammer i 1994. Litt mindre utfordrende vær og føreforhold. Typisk innlandsklima.

Bob-banen ble besøkt og brukt. Med "leke-bob" som gikk nedover, men ikke mye fart sammenlignet med "the real thing". Men uansett annerledes enn den daglige dont.


Mer opplevelse i Mjøsområdet, på en snøfyllt Sjusjøen i februar. Kong vinter slo til og vi responderte med barnlige uteleker. Og nok av alvor innendørs.
Samt et besøk i Næroset og «Fristaten Lucky Næroset». Denne besto med egen regjering og «stasminister» fra 1999 under mottoet «Humor, fantasi, galskap og mot». Med egne "helseminister" som hilste velkommen.

Vi besøkte også Oscarsborg festning, knyttneven i Oslofjorden, og fikk litt Norgeshistorie fra den gang da kriger ble vunnet med kuler og krutt. Stadig mye snø siden disse samlingen ble lagt til februar/mars hvert år. Her kanonen "Moses" som bidro sterkt til at kongen og regjeringen reddet seg 9. april 1940. Moses som fikk navnet da den ble mistet i vannet da den skulle landsettes i Oslo etter transporten fra de tyske Krupp-fabrikkene.

I bakgrunnen Drøbak og sundet som den tyske krysseren "Blücher" gled gjennom før det ble torpedert ca i venstre billedkant.

Så tok vi Hurtigruten fra Trondheim og Munkholmen. En rolig havtransport gjennom et mer eller mindre øde havstrekning nordover fra Trondheim. Men hurtigruten Trollfjord med jacuzzi på øverste dekk leverte. 


På turen var vi innom Svolvær. Og siden en av mine medreisende kolleger var lokalkjent ble en times opphold i land beyttet godt på en pub nærme havna hvor også fiskeflåten lå inne.

Reisen endte i Tromsø og "Ishavskatedralen" i Tromsdalen. Ikke mye Notre Dame i Nordens Paris. Ei heller midnattsol eller nordlys.
Men hver by har sin sin sjarm 


Avslutningsvis noe opplevelser og utsyn fra tur til Møre og sørover:

Ålesund, jugend-byen. Mye fin restaurantmat og nydelig bebyggelse


Byen sett fra Aksla, et yndet turistmotiv.. 418 trapper opp og du er ca 180 meter over havnivået.

Molde sett fra sjøsiden. Fine nye bygg, men alt i alt ikke så sjarmerende som Ålesund.

Mørekysten kan være værhard, om enn ikke denne dagen. Hustadvika borger for stormaktige følelser.

Atlanterhavsveiens verdensberømte buktning. Storseisundbrua er den lengste og kanskje mest kjente av de 8 bruene på Atlanterhavsveien mellom fastlandet og Averøy i Møre og Romsdal.

Kristiansund, byen som ligger på fem store øyer. Den viktigste transportformen vi kunne se var ferjene mellom øyene.


Sørover til Breiavatnet i Stavanger, min fødeby. Og der jeg vokste opp. Mitt gymnas til venstre i bildet.


og Jøssingfjorden med sin historie. Den ukjente fangetransporten med 300 krigsfanger som ble bordet av en engelske krysser.

for å avslutte i Kristiansand. Nupenanlegget i Otterdalsparken. Porten mot "verden", vinklet mot Grenen i Danmark og Gøteborg i Sverige. Endelig hjemme igjen...

Så godt som alle foto (c) Kristin Søvik. Resten har jeg tatt selv.

"Velkommen solidaritet", ta en tur i Norge.